Kruishof Wines
Wellington, South Africa
YMER kommer från gården Kruishof i Wellington. En gård ägd av en svensk som ägnat sig åt fruktodling Sydafrika i snart 20 år. Här har har odlats vindruvor i ett par hundra år. Den ligger ca 200 meter över hundra meter över havet, med soldränkta sluttningar mot norr. Odlingarna består, förutom av betesmark, av granatäpplen och ett litet stycke Shiraz, endast 1 hektar. Här bedrivs ett långsiktigt hållbarhetsarbete i en granngemenskap, Concervancy, tillsammans med ett antal kringliggande gårdar. Vinodlingen är ekologiskt inriktad utan att vara certifierad. Allt görs med omsorg i hantverksmässig skala. Druvklasar väljs ut och skördas för hand. Uttaget är, för att vara Shiraz, lågt, ca 5-7 ton. Vinet är typiskt för dom högkvalitativa shiraz-vinerna från området Swartland / Perdeberg / Wellington i Sydafrikas ”vinområde” i Västra Kapprovinsen. Här är klimat och jordmån idealiska för Shiraz. Soligt och varmt, och med lite ’kärva’ jordar som håller tillbaka de växtglada shiraz-rankorna.
Vinet görs av kunniga vinmakare på en biodynamisk gård i närheten. Huvudansvaret har vinmakareskan Marozanne Bieldt. Vineriet är modernt och även väl lämpat för hantverksmässig vintillverkning. Vinet tillverkas, lagras på ekfat och på flaska på ett och samma ställe. Resultatet blir ett enastående tilltalande och smakrikt vin.
Very Shiraz!