top of page

Domaine de la Tour du Bon

Bandol

Mitt i det undersköna Bandol ligger Domaine de la Tour du Bon, som är en av de ursprungliga vingårdarna i distriktet. Här började man odla kvalitetsvin i mitten av 1900-talet. 1968 köptes gården av familjen Hocquard som utvecklade vinodlingen och idag drivs vingården av dottern Agnès som även är vinmakare. Hennes målmedvetna arbete har lett till att vinerna rankas som några av de bästa från Bandol.

Tour du Bon (14 ha) ligger på en höjd i söderläge med Medelhavet i blickfånget. Vinodlingarna omges av skogsridåer av pinje vilket ger skydd mot den kalla mistralen. Jorden är en blandning av kalkrik lera, sand och sandsten. Vinstockarna är i genomsnitt 30 år gamla. Vinet odlas ekologiskt. Skörden är låga 30 hektoliter per hektar. Klassiska vinmakningsmetoder. Ingen bevattning får förekomma. Varje skörd får sin speciella karaktär beroende på vädret och övriga förutsättningar just detta år.

Vinstockarna är 50% Mourvèdre, 26% Grenache, 4% Cinsault, 4% Clarette och 2% Rolle. Druvorna plockas för hand i september alltefter hur de mognar i olika delar av vingården. Rosé och vitt vin lagras 6 månader i ståltankar. Det röda vinet lagras minst 18 månader på ekfat. Därefter tappas vinerna på flaska. Det vita och rosé filtreras lätt.

I Bandol görs de bästa vinerna i Provence. Här är det unika att basen i all vintillverkning är Mouvrède druvan, som ger kraft och karaktär.

Besök hemsidan

DSC_2820 kopia.JPG
Domaine de la Tour du Bon-Vendanges 2019
DSC01941.jpg
IMG_1003_preview.jpeg
bottom of page